Nu har kommunerna i västra sjukvårdsregionen utsett en kommunal representant till den nationella arbetsgruppen (NAG) matallergi. Arbetet är en del i svensk vårds gemensamma system för att leverera en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård.
Arbetet med kunskapsstyrning är organiserat i form av 26 nationella programområden (NPO) som leder kunskapsstyrningen inom sitt respektive område. Det finns även åtta nationella samverkansgrupper (NSG) leder och samordnar regionernas nationella, gemensamma arbete i flera olika områden.
De nationella programområdena har i sin tur NAG för att driva förbättringsarbete inom olika områden. Totalt har nationella programområden och nationella samverkansgrupper startat ett 40-tal arbetsgrupper.
Landets sex sjukvårdsregioner har delat upp ansvaret för NPO emellan sig. Västra Sjukvårdsregionen, som består av Västra Götaland och Halland, ansvarar för lung- och allergisjukdomar, mag- och tarmsjukdomar, rörelseorganens sjukdomar och efter årsskiftet troligtvis även psykisk hälsa. På nationell nivå har kommunerna gett Styrgruppen för nationell kunskapsstyrning socialtjänst – kommuner i samverkan (S-KiS), i uppdrag att besluta om deltagande från kommunsidan ska ske. När S-KiS fattat beslut skickas frågan till regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) i det geografiska området som utser kommunala representanter för arbetet.
Nu har RSS i Västra Götaland och Halland utsett Therese Lindh, enhetschef för måltid i Bollebygds kommun, till NAG matallergi. Utöver företrädare för regionerna deltar Astma- och Allergiförbundet, Unga Allergiker, patientrepresentant, Livsmedelsverket och Socialstyrelsen i NAG. Ordförande i NAG är Caroline Nilsson, Barnallergolog, sjuksköterska, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, sjukvårdsregion Stockholm-Gotland. Processledare är Kerstin Hinz, regionutvecklare koncernkontoret, Västra sjukvårdsregionen.
NPO Lung- och allergisjukdomar gett NAG matallergi i uppdrag att:
I dagsläget inte finns några nationella riktlinjer eller vårdprogram inom matallergiområdet vilket innebär att arbetsgruppen i princip börjar från ”vitt papper”. Initialt i arbetet avser man att ha fokus på barn och unga i skolan och vad kommunen och regionernas sjukvård kan, bör, ska göra avseende t ex. specialkost vid allergi och intyg kring detta.
Sedan tidigare finns Cecilia Axelsson, Göteborgsregionen (GR) med i NAG schizofreni som är en del av NPO psykisk hälsa.
Fler intressanta länkar
Västra Götalands kunskapsråd: www.vardsamverkan.se/samverkanteman/kunskapsstyrning
Ny nationell sida om kunskapsstyrning: www.kunskapsstyrningvard.se
Vård- och insatsprogram inom NPO psykisk hälsa: www.vardochinsats.se
Senast publicerad
VästKom
Box 5073 | 402 22 GÖTEBORG
Besöksadress
Anders Personsgatan 8 | GÖTEBORG
Org.nr. 858501-2084