Beroende på vilken eller vilka optioner man avropat i kommunen medför att det kan se olika ut mellan kommunerna och vilka delar av systemet man kommer ansluta sig till.
Option1: Informationsutbyte mellan vårdgivare
I option 1 har krav ställts på funktionalitet som ska stödja användarna i den samverkande kontakten mellan olika vårdgivare. Optionens syfte är bland annat ökad delaktighet för elever, patienter, deras vårdnadshavare och/eller andra närstående i varje ärende.
Varje enskild kommun beslutar om vilka aktörer eller roller som ska ha tillgång till funktionerna i optionen, till exempel, professioner inom elevhälsan, professioner inom kommunal hälso- och sjukvård, professioner inom socialtjänst som är aktiv i planeringen vid in- och utskrivning från slutenvård samt samordnad individuell plan
Vad innebär detta för den kommunala hälso- och sjukvården i praktiken? Med det kommande IT-stödet kan den kommunala hälso- och sjukvårdens verksamhetsöverskridande processer effektiviseras och kvalitetssäkras. Exempel:
Option 2: Journalsystem för elevhälsa
Funktionerna i Option 2 avser att skapa förutsättningar för gemensamma arbetsflöden i en samlad elevhälsa som möjliggör ett ökat stöd till elever för att nå sina kunskapsmål. En god elevhälsa förutsätter en hög grad av samverkan mellan berörda vårdgivare. Genom effektiva processer och beslutsstöd kan elevers lärande, utveckling och hälsa främjas.
Varje enskild kommun beslutar om vilka aktörer eller roller som ska ha tillgång till funktionerna i
optionen, till exempel skolsköterska, skolläkare,skolpsykolog,skolkurator, specialpedagog och verksamhetsansvarig (Rektor/förskolechef)
Vad innebär detta för elevhälsan i praktiken? Exempel på funktioner:
Option 3: Journalsystem för kommunal hälso- och sjukvård
För patienter som tillhör den kommunala hälso- och sjukvården finns ett behov av samordnade insatser då det finns flera samtida ansvariga aktörer såsom: läkare, socialtjänst, mottagningar eller olika team från regionsidan. Dagens IT-stöd stödjer inte arbete i den Nära
vården. Avsikten är att den kommunala hälso- och sjukvården ska ägna mindre tid åt administrativa uppgifter, och istället spendera tiden till värdeskapande aktiviteter för patienten. Möjlighet ska finnas till mobil funktionalitet som möjliggör att dokumentation sker tillsammans med patienten i dennes bostad. Dessutom ska utförande enheter inom socialtjänsten, få tillgång till arbetslista över delegerade/instruerade hälso-och sjukvårdsaktiviteter, tillgodogöra sig informationen som aktiviteten kräver och därefter signera att den blivit utförd.
Varje enskild kommun beslutar om vilka aktörer eller roller som ska ha tillgång till funktionerna i
optionen, till exempel; sjuksköterska/distriktsköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, enhetschef och verksamhetsplanerare (för ledning och fördelning av arbetet), omvårdnadspersonal/undersköterska/vårdbiträde
Vad innebär detta för kommunala hälso- och sjukvården i praktiken? Exempel på funktioner:
Senast publicerad
VästKom
Box 5073 | 402 22 GÖTEBORG
Besöksadress
Anders Personsgatan 8 | GÖTEBORG
Org.nr. 858501-2084