Nationell patientöversikt, NPÖ, är en sammanhållen journal som gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av journalinformation som registrerats hos andra landsting, kommuner och privata vårdgivare.
NPÖ är ett ”titthål” för läsning via webben – ingen patientinformation lagras i NPÖ.
Mer information om sammanhållen journalföring i Västra Götaland
Sammanhållen journalföring styrs av patientdatalagen och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2016:40).
NPÖ minskar risken för felbehandlingar och är ett viktigt led i patientsäkerhetsarbetet.
Nyttan uppstår främst vid vårdövergångar mellan vårdgivare med olika vårdinformationssystem. Både för den som tillgängliggör sin information och den som tar del av informationen.
Den grundläggande idén är att viss information som skrivs i de enskilda vårdgivarnas journalsystem ska kunna delas mellan samtliga vårdgivare som är delaktiga i patientens vård. NPÖ används med fördel i samarbetet mellan kommun, landsting och privata vårdenheter.
Ineras styrelse beslutade i april 2014 om ett nationellt regelverk för vad som bör visas i NPÖ. Regelverket har tagits fram tillsammans med alla vårdgivare som är anslutna som producenter i NPÖ.
Till NPÖ kan en vårdgivare vara ansluten som producent och/eller konsument. Vid anslutning som producent väljer vårdgivaren att visa egen journalinformation för andra vårdgivare.
Som konsument (läsa) tar vårdgivaren del av annan vårdgivares journalinformation. Samtliga landsting i Sverige är både producent och konsument av journalinformation.
Instruktionsfilmen går igenom gränssnittet i NPÖ och visar steg för steg var alla informationsmängder finns och vilka funktioner du kan använda. Filmen är indelad i tio separata avsnitt. Instruktionsfilm om NPÖ (Inera)
Filmen om Åke - en del av NPÖ-projektet som är gjord i det nationella NPÖ-projektet. Filmen visar hur NPÖ fungerar och vilken nytta det ger personal och patienter när NPÖ finns på plats. Filmen är cirka 6 minuter lång. Filmen om Åke (Inera)
Adress:
Regionens Hus
40544 Göteborg
Besöksadress:
Regionens Hus
Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg
Kontakta GITS
gits@vgregion.se
Org Nr: 232 100 0131