Patientrelation och samtycke krävs
För att vårdpersonalen ska få tillgång till information om patienten måste flera juridiska krav vara uppfyllda:
Vårdgivaren behöver inte få en permanent beslutsoförmögen patients aktiva samtycke till att få ta del av hens uppgifter eller för att tillgängliggöra hens uppgifter via sammanhållen journalföring. Detta förutsätter dock att patientens inställning i frågan så långt det går är klarlagd och att det inte finns någon anledning att tro att hen skulle ha motsatt sig detta.
Nödöppning
I en nödsituation då patienten är medvetslös eller alltför medtagen för att ge sitt samtycke finns det möjlighet för vårdpersonalen att få tillgång till patientens journaluppgifter via sammanhållen journalföring utan hens samtycke. Den aktuella vårdgivaren får veta vilken eller vilka vårdgivare som har gjort uppgifterna tillgängliga. Om vårdgivaren därefter bedömer att uppgifterna kan ha betydelse för den nödvändiga vården av patienten får vårdgivaren ta del av dessa uppgifter.
I vissa fall kan det finnas spärrade uppgifter om en patient. I en nödsituation då patienten inte själv kan häva spärren kan vårdgivaren ta del av uppgifter om vilken eller vilka vårdgivare som har spärrat uppgifterna. Om vårdgivaren därefter bedömer att de spärrade uppgifterna har betydelse för den nödvändiga vården av patienten får vårdgivaren begära att den vårdgivare som har spärrat uppgifterna tillfälligt häver spärren. Läs mer om samtycke.
Informationsplikt - Skyldigheter att informera patienterna
Vårdgivaren är skyldig att informera patienten om sammanhållen journalföring innan patientuppgifterna görs tillgängliga för andra vårdgivare. Vårdpersonal ska ha god kunskap om funktioner och nytta av sammanhållen journalföring och ska kunna svara på frågor från patienter och informera om bland annat:
Information till patienter kan exempelvis ges:
Om du arbetar hos en vårdgivare som omfattar flera vårdcentraler, kliniker och sjukhus och därmed kan ta del av journaluppgifter hos dessa utan att tillämpa sammanhållen journalföring, är det viktigt att även informera patienter om detta.
Informationsmaterial. Det finns material om sammanhållen journalföring som bland annat innehåller patientbroschyr och affisch att sätta upp i utrymmen där patienter rör sig, information till vårdpersonal och kommunikationsansvarig. Broschyr och affisch kan beställas via : Material om sammanhållen journalföring
Information till personalen. Innan berörd vårdpersonal börjar använda NPÖ är det viktigt att de får information om hur systemet fungerar och vilka regler som gäller.
Informationen bör omfatta: - Kort information om hur NPÖ fungerar, Vad som kan ses i NPÖ, PDL – samtycke, spärr, logg mm
Adress:
Regionens Hus
40544 Göteborg
Besöksadress:
Regionens Hus
Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg
Kontakta GITS
gits@vgregion.se
Org Nr: 232 100 0131